Șefii de restaurante: Meniurile nu sunt cărți, ca să trecem în ele toate informațiile despre mâncare

Șefii de restaurante: Meniurile nu sunt cărți, ca să trecem în ele toate informațiile despre mâncare
Publicat: 12/12/2014, 19:39

„Meniul trebuie să fie cât mai simplu și mai elegant. Nu putem să-i dăm clientului să citească o carte, cu tot felul de informații despre conținutul mâncării. Dacă le dăm atâtea informații, se duce dracu’ negustoria. Ajungem să nu mai vindem nimic, doar salate și morcovi, pentru că astea nu au calorii”, a declarat agenției MEDIAFAX Nicu Pupăză, președintele asociației Maitre d’Hotel România, care reunește șefii de sală de restaurant din turismul românesc.

El spune că deja meniurile conțin multe informații privind compoziția mâncărurilor, iar, dacă s-ar adăuga caloriile și conținutul de glucide și lipide, s-ar umple o jumătate de pagină la fiecare fel.

„Bucătarul meu nu a făcut facultatea de chimie ca să știe toate astea. Ce facem, angajăm nutriționiști în restaurante?”, a mai spus Pupăză.

Nici Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, nu este foarte încântat de idee.

„Faptul că deja punem pe ultima pagină a meniurilor alergenii înțeleg, dar să adăugăm și celelalte lucruri mi se pare ilogic și fără rost. Meniurile nu sunt o teză de doctorat de biochimie. O să cauți felurile de mâncare în meniu și n-o să le găsești de atâtea informații”, a mai spus Mahu.

Unii proprietari de restaurante, însă, spun că deja au inclus în meniu valoarea nutritivă a mâncărurilor, însă acest lucru nu afectează consumul.

„Noi avem deja implementată una dintre aceste măsuri la hotelul Rozmarin din Predeal, unde clientul din restaurant poate vedea în meniu câte calorii are preparatul pe care îl consumă”, a spus Marius Usturoiu, administratorul hotelului.

El a precizat că ideea a fost pusă în practică din luna septembrie a acestui an.

„Cu toate acestea, clienții din restaurant nu au renunțat la șorici, cârnați sau slănină afumată, chiar dacă au multe calorii”, a adăugat el.

Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, și în meniuri, la restaurante, din 13 decembrie, iar din 2016 consumatorii trebuie informați, în același mod, și despre valoarea nutritivă a alimentelor.

Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmărește o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătății și intereselor acestora.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 și 10.000 de lei pentru etichetare incorectă și între 5.000 și 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informațiile respective au fost ascunse în mod intenționat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată și măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.

O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum și meniurile trebuie să includă informații privind valoarea energetică și conținutul de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, proteine, zaharuri și sare.

În cazul în care operatorii economici furnizează deja, în mod voluntar, informații nutriționale, acestea trebuie să respecte prevederile regulamentului, potrivit ANPC.

Marius Dunca a mai spus că și după data de 13 decembrie vor mai fi consiliați operatorii economici în ce privește aplicarea noilor reglementări.

Președintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendați, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase și distruse, ca și în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Michael Mosley, medicul care a inventat dieta 5:2 și a schimbat felul în care mâncăm
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Salman Khan a dat vestea cea mare direct de pe contul Iuliei Vântur! Actorul a...
România, ocolită de turiștii străini. Motivul pentru care nu vor să-și facă vacanța la noi...
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Alegeri locale 2024 LIVE TEXT. Rezultate parţiale şi paralele: cine sunt primarii din marile oraşe
Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca, Iași,...
Înduioșător! Ce era scris pe tricourile purtate de părinții Patriziei și a Biancăi, la înmormântarea...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Cum arată LOGANUL reinventat de ruși?
Alegeri Timişoara. Dominic Fritz: Astăzi stăm în faţa timişorenilor ca învingător / Fritz 49% -...
Marele RIVAL al lui Charles Darwin! A avut CURAJUL să...
NOUA FUNCȚIE a Gabrielei Firea. Ce se va întâmpla DUPĂ ALEGERI
Cum a apărut Gabriela, soția lui Dani Oțil, la nunta lui Răzvan Simion! Vedeta i-a...
Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca, Iași,...
Rebecca și Antoni, sărut în camera roșie. Cum a reacționat Bogdan la vederea imaginilor. „Nu...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
O planetă ciudată cu atmosferă „pufoasă”, descoperită la 1.800 de ani-lumină depărtare
×